Co jsou to proteiny a proč jsou pro naše tělo tak důležité?

Našemu tělu dodávají energii tři základní živiny, a sice cukry, bílkoviny a tuky neboli sacharidy, proteiny a lipidy. Co přesně proteiny jsou a proč je důležité, abychom jich během dne přijímali dostatek? Pojďte se s námi dozvědět více informací o proteinech a zjistěte, které potraviny jich obsahují nejvíce a v jakých případech sáhnout po proteinových doplňcích stravy.

Co jsou to proteiny?

Jak už jsme nakousli v úvodu, proteiny neboli bílkoviny se společně se sacharidy a tuky řadí k základním makroživinám, tedy látkám, jež tělo vyživují a dodávají mu potřebnou energii. Proteiny, které se skládají z aminokyselin, je možné nazvat jako základní stavební kameny, bez nichž se naše tělo neobejde. Proteiny si tělo neukládá a netvoří si rezervy, na rozdíl od tuků a sacharidů, proto je třeba je tělu pravidelně doplňovat. Proteiny je možné získávat prostřednictvím stravy nebo také doplňků stravy.

volchem-o-proteinech
Obrázek: Proteiny, tedy bílkoviny, jsou nezbytné pro správnou výživu, růst i regeneraci a ochranu svalů.

Jakou funkci mají proteiny v lidském těle?

Když se řekne protein, řada lidí si toto slovo automaticky spojí se sportovci, kteří usilují o nabrání svalové hmoty. Je ale třeba říci, že jsou proteiny důležité jak pro sportovce, tak i pro nesportovce. Proteiny by měly být nedílnou součástí každodenní stravy mužů i žen, bez ohledu na to, zda sportují nebo se například snaží zhubnout. V našem těle totiž plní řadu klíčových funkcí. Starají se o výživu a růst svalů a o výživu šlach, kůže a kostí. Kromě toho také zkracují dobu regenerace, chrání svaly při výkonu a jsou důležité i pro spalování tuků.

Jaké potraviny obsahují proteiny?

Zajímá vás, jaké jsou hlavní zdroje proteinů? Proteiny je možné přijímat z rostlinné i živočišné stravy. Živočišné bílkoviny jsou spojené zejména s masem, ať už králičím, kuřecím nebo hovězím a zvěřinou, vejci, nízkotučnými sýry nebo netučným tvarohem. A jaké potraviny jsou bohaté na rostlinné bílkoviny? Například luštěniny, mandle, sezamová semínka nebo sója.

Doplňky stravy jako alternativa pro příjem proteinů

Pokud přijímáte proteiny pouze z potravy, není vždy možné přesně určit, kolik jste jej vlastně přijali. Přirozené zdroje bílkovin proto můžete podpořit proteinovými doplňky. Ty stejně jako přírodní proteiny pocházejí z rostlinných a živočišných zdrojů a jsou vyhledávané zejména mezi sportovci, kteří si chtějí ohlídat dostatečný přísun bílkovin.

Jak vybrat správný proteinový doplněk?

Při výběru proteinových doplňků narazíte hned na několik druhů proteinů. Jedná se například o syrovátkový protein, kaseinový protein, vaječný a hovězí protein nebo hrachový, rýžový či sójový protein. Zvolit tak můžete jak živočišné a rostlinné proteiny, tak i vegetariánské a veganské proteiny.

volchem-o-proteinech-produkt-protein-break
Obrázek: Dejte si PROTEIN BREAK. Vynikající je v kombinaci s ovocem nebo s bílým jogurtem.

Proteiny můžete přijímat například prostřednictvím křupavých proteinových kuliček nebo proteinových tyčinek. Proteinové doplňky mají často také podobu prášku pro přípravu koktejlů. Proteinové nápoje jsou velmi oblíbené, jsou nejen prospěšné pro tělo, ale také dobře chutnají. Jak připravit proteinový nápoj? Velmi jednoduše, většinou stačí smíchat proteinový prášek s vodou nebo mlékem. A kdy pít protein? Kdykoliv během dne, především však po tréninku.

Kdo může potravinové doplňky stavy užívat a v jakých situacích?

Proteinové doplňky jsou častou součástí výživy sportovců. Sportovci totiž ne vždy dokáží pokrýt nároky na množství bílkovin z běžné stravy. Většinou užívají proteinové doplňky lidé, kteří chtějí zvýšit množství svalové hmoty nebo zlepšit fyzický výkon, případně snížit váhu. Doplňky stravy však mohou být přínosné nejen pro sportovce, ale například i pro ty, kteří se zotavují ze zranění nebo jsou po operaci a mají vyšší potřebu bílkovin. Stejně tak mohou být prospěšné pro vegany a vegetariáni, kteří mají problém přijmout dostatek bílkovin ze stravy, nebo pro lidi, jež nemají dostatek času konzumovat pestrou stravu.

Jaký je optimální denní příjem proteinů?

Množství proteinů, které by měl člověk během dne přijmout, se odvíjí hned od několika faktorů. Jedná se například o věk, pohlaví, celkový příjem energie nebo úroveň fyzické aktivity jednotlivce. Nicméně u běžné populace a rekreačních sportovců se doporučuje zhruba jeden gram bílkoviny na jeden kilogram tělesné hmotnosti. U aktivních sportovců je však toto množství vyšší, mělo by se pohybovat zhruba mezi dvěma až třemi gramy na kilogram hmotnosti v závislosti na aktuálních potřebách. Kdy si dát protein? Kvalitní proteinové přípravky je možné konzumovat prakticky kdykoliv v průběhu dne.

Co byste si měli o proteinech určitě zapamatovat?

Proteiny neboli bílkoviny jsou zcela zásadní pro správné fungování těla, ať už se jedná o sportovce nebo lidi, kteří nesportují. Proteiny je možné přijímat z běžné stravy a také prostřednictvím doplňků stravy. Proteinové doplňky jsou vhodné nejen pro sportovce a lidi, kteří chtějí zhubnout, ale pro všechny, kteří nejsou schopni přijmout dostatek proteinů z běžné stravy.