Vše, co potřebujete vědět, pokud chcete začít s atletikou

Uvažujete vy nebo vaše dítě nad tím, že začnete s atletikou? Poradíme vám, jaké kroky proto musíte udělat, jaké oblečení a vybavení si pořídit a proč je pro atlety velmi důležitá správná výživa.

Proč se stát atletem?

Ne nadarmo se atletika nazývá „královnou všech sportů“, její kořeny totiž sahají až do starověku. Atletika má vliv nejen na fyzickou stránku člověka, ale také na psychiku a učí vytrvalosti i cílevědomosti. Vzhledem k tomu, že se pod pojmem atletika ukrývá celá řada aktivit, jedná se o velmi různorodý sport a každý si může vybrat atletickou disciplínu, která mu nejlépe vyhovuje. Atletika je měřitelná, takže je velmi spravedlivá a v neposlední řadě není nijak finančně nákladná.

Kdy a jak začít s atletikou?

Možná se také ptáte, kdy je nejlepší s atletikou začít. Teoreticky můžete začít v jakémkoliv věku, nicméně podobně jako pro jiné sporty platí, že se s věkem některé pohybové schopnosti oslabují, takže se jako ideální věk pro zahájení atletického tréninku jeví osm až devět let. Samozřejmě rozhodně neuškodí začít ještě dříve, například některé atletické oddíly přijímají děti už od 6 let.

Pokud se chcete stát atletem, prvním krokem je členství v některém z atletických klubů nebo oddílů. Napříč Českou republikou jich funguje celá řada, takže máte hned několik možností. Některé kluby však pracují pouze s určitou věkovou kategorií nebo se věnují pouze některým disciplínám, proto je třeba zjistit si, zda se klub věnuje disciplínám, o které máte zájem. Poté, co podáte přihlášku a zaplatíte oddílové příspěvky, stanete se členem a budete oprávněni užívat sportoviště oddílu.


volchem-atletika
Lehká atletika je ideálním sportem pro děti.

Atletika je sportem pro každého

Pod pojmem atletika, jež je základním sportovním odvětvím zahrnujícím přirozené pohybové schopnosti a dovednosti člověka, se ukrývá celá řada disciplín, z nichž si vybere téměř každý. Atletika se dělí na dvě sportovní odvětví, a sice na lehkou atletiku (běhy, skoky, vrhy, hody, chůze a víceboje) a těžkou atletiku (zápas, vzpírání, silový trojboj a kulturistiku).

Začínáme s atletikou

V následujících řádcích vám přiblížíme, jak vybrat vhodné zaměření, jak probíhá nábor do atletických klubů a také jaké oblečení a vybavení si na atletiku pořídit.

Zaměření klubu a výběr atletické disciplíny

Jak už jsme nastínili, atletika je spojená s bohatou škálou možností, ať už je řeč o krátkém nebo dlouhém běhu, běhu přes překážky, skocích do dálky a do výšky nebo o vrhačských disciplínách. Výběr je tedy jen a pouze na vás. Zatímco některé oddíly jsou zaměřeny například čistě běžecky, jiné atletické oddíly, mnohdy určené pro děti a mládež, se zaměřují jak na běh, tak i na skákání a házení.

Nábor do atletického klubu

Na stránkách jednotlivých atletických klubů se dozvíte, kdy probíhá nábor nových členů a jakých věkových skupin se nábory týkají. Některé kluby umožňují přihlásit se do atletického oddílu po domluvě celoročně.

Atletická sezóna v září většinou končí. V říjnu začíná přípravný cyklus na další sezónu.

Oblečení na atletiku

V případě výběru oblečení na atletiku se řiďte několika pravidly. Oblečení by vždy mělo být pohodlné, funkční a dobře padnout. Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitního oblečení určeného speciálně na zvolenou atletickou disciplínu. Běžecké oblečení by vás nemělo nikde škrtit, ale zároveň by nemělo být příliš velké, a pokud budete trénovat venku, mělo by být přizpůsobené danému ročnímu období. Ideální je, abyste si oblečení ve specializovaných obchodech vyzkoušeli a ujistili se, že vám dokonale sedne.

Vybavení na atletiku

Při atletice vám přijde vhod nejen kvalitní oblečení a obuv, ale také vybavení v podobě elektronických pomocníků, například snímačů tepu nebo chytrých hodinek. Výhodou nositelné elektroniky je, že vám poskytne dokonalý přehled o sportovních aktivitách a výkonech. Chytré hodinky navíc fungují jako monitor celkového zdraví a motivují k pohybu.


volchem-atletika-2
Nezapomeňte na zdravý a pestrý jídelníček.

Zaměřeno na výživu pro atlety

Základem výživy pro sportovce je samozřejmě zdravá a pestrá strava a pravidelný pitný režim. Je třeba si ale uvědomit, že při pravidelném atletickém tréninku organismus vyžaduje vyšší přísun vitamínů a minerálů. Z toho vyplývá, že sportovní výživa by měla být bohatá na tyto látky, které však není vždy možné získat pouze z běžné stravy. Proto atleti často sahají po doplňcích stravy, které tělu dodávají veškeré potřebné živiny a jsou nedílnou součástí jejich jídelníčku.

Jaké výživové doplňky zvolit?

Mezi důležité doplňky stravy pro sportovce patří zejména hořčík, vitamín C, zinek, vitamín D a vitamín B12, tedy doplňky stravy nezbytné pro regeneraci těla. Na míru sportovcům jsou například určeny vitamíny a doplňky stravy Volchem. V případě atletů je také třeba pečovat o klouby, chrupavky a kosti a stravu doplnit o kloubní výživu.

Nezapomínejte na proteiny

Při sportu byste neměli podcenit ani příjem proteinů neboli bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem v lidském těle. Proteiny jsou velmi důležitou látkou při nabírání svalové hmoty, zvyšování výkonnosti při sportovní aktivitě a v neposlední řadě pomáhají zkrátit dobu regenerace.

Tělu můžete potřebné proteiny dodat například prostřednictvím prášků pro přípravu koktejlů nebo třeba snídaňových křupek.

Akce pro atlety

Atleti i fanoušci atletiky se můžou zúčastnit celé řady akcí, které se během roku pořádají. Výčet těchto akcí najdete například na stránkách Českého atletického svazu nebo na stránkách sportovního klubu Hvězda Pardubice v sekci Kalendář akcí.