Jak fungují spalovače tuků a jak maximálně využít jejich potenciál?

Mít míry jako nejznámější topmodelky světa, chlubit se břišáky, jako mají zápasníci v kleci, nebo jen shodit pár kilogramů a cítit se lépe. Každý, kdo se rozhodne se svojí figurou něco dělat, musí počítat s tím, že bez správně sestaveného jídelníčku a dostatečného pohybu to nepůjde. S touto tvrdou prací vám pomohou spalovače tuku. Co všechno byste o nich měli vědět?

volchem-o-spalovacich-tuku
Obrázek: Spalovače tuků fungují jen v kombinaci se cvičením a správně nastaveným jídelníčkem.

Seznamte se s doplňky stravy, které vám pomohou při hubnutí

O spalovačích tuků se nesou fámy, které říkají, že se jedná o zázračné pilulky, po kterých budou kilogramy mizet samy a rychle. Tento mýtus nahrává především těm, kteří chtějí zhubnout, ale nechtějí upravit svůj životní styl.

Spalovače jsou doplňky stravy, které podporují hubnutí, ale nespalují přebytečný tuk jen tak samy od sebe. Aby jejich užívání mělo správný efekt, je potřeba se pravidelně věnovat sportovní aktivitě, mít správně nastavený příjem kalorií, dostatečně odpočívat a celkově žít zdravě. Spalovač tuků bez cvičení a změny životního stylu zkrátka nefunguje.

Na jakém principu fungují spalovače tuku?

Za spalovač tuku se v obecné rovině považuje látka, která:

  • zvyšuje metabolismus tuků,
  • ovlivňuje přeměnu tuků na energii,
  • zhoršuje vstřebávání tuků,
  • během fyzické aktivity zvyšuje oxidaci tuků.

Existuje mnoho látek, které se označují jako spalovače, ale přitom nejsou dostupné studie, které by jejich účinnost potvrzovaly. Proto je potřeba při výběru dbát na složení a vybírat si látky s prokázaným účinkem.

Spalovače tuků fungují na dvou základních principech:

  1. Zvýšení termogeneze – obsažené látky nutí vaše tělo zvyšovat produkci tepla, což je pro tělo energeticky náročný proces. Tělo potřebnou energii čerpá z tukových zásob.
  2. Zvýšení lipolýzy – dochází ke zvýšené lipolýze neboli k odbourávání tuku v tukové tkáni. Mastné kyseliny se při tomto procesu uvolňují do krevního oběhu a fungují jako zdroj energie pro ostatní tkáně. Vaše tělo tedy čerpá z dostupných tukových zásob, spotřebovává více energie, a tak hubne.

Produkty obvykle kombinují oba principy, a tak je od sebe nelze zcela oddělit. Spalovače je potřeba cyklovat, tedy měnit. Tělo si na ně totiž dokáže za 4–6 týdnů zvyknout a pak jejich účinkům odolává. Proto se doporučuje s užíváním na několik týdnů přestat, nebo změnit produkt.

Typy spalovačů tuků

Obecně je možné spalovače tuků rozdělit do 3 základních skupin:

  1. Stimulační spalovače – stimulují centrální nervový systém a mají termogenní účinek. Zrychlují metabolismus a zvyšují tělesnou teplotu. Základními látkami jsou kofein, zelený čaj, guarana nebo synefrin. Jsou ideální pro ty, kteří drží dietu a postrádají dostatek energie na cvičení. Obloukem by se jim měli vyhnout všichni, jejichž zdravotní stav není v pořádku.
  2. Nestimulační spalovače tuku – jsou šetrnější k organismu a jako zdroj energie využívají tuk uložený v těle. Patří sem látky jako CLA, L-carnitin, chrom, chitosan, HCA atd. Jsou vhodné pro osoby, které jsou přecitlivělé na přídavné látky, například synefrin nebo kofein. Sahají po nich zejména rekreační sportovci.
  3. Komplexní spalovače – kombinuji oba výše zmíněné účinky, čímž dochází k jejich maximálnímu efektu. Využívají výhod a potlačují negativa každého z nich. Dokážou snížit pocit hladu a chuti na sladké. Fungují jako rychlý zdroj energie, urychlují proces látkové výměny a rychleji s nimi dosáhnete tepovky pro spalování tuků. Pro tělo jsou náročné a ne každému mohou sednout.

Účinné látky, které pomáhají spalovat

V rámci složení najdete v přípravcích velké množství látek. Některé jsou vysoce účinné, jiné méně. Nejčastěji se v nejúčinnějších spalovačích tuku, mezi které patří i ty od značky Volchem, objevují tyto:

  • Kofein – zvyšuje odbourávání mastných kyselin, které může tělo spalovat a vytvářet z nich energii pro trénink a další činnosti. Je také silným stimulantem centrální nervové soustavy (CNS). Podporuje koncentraci, sportovní výkony, výdrž i sílu.
  • Synefrin – jde o sloučeninu, kterou najdete i v citrusových plodech. V těle ovlivňuje dopamin, adrenalin a noradrenalin. Stimuluje rychlost metabolismu, takže dokáže zvýšit lipolýzu a bazální metabolickou rychlost.
  • EGCG – jedná se o extrakt ze zeleného čaje, který podporuje spalování tuků v těle. Jde o stimulant, který má navíc antioxidační a diuretické schopnosti.
  • L-carnitin – dokáže podpořit sportovní výkony, regeneraci a spalování tuků, jelikož rozkládá mastné kyseliny.
  • CLA – zkratka pro konjugovanou kyselinu linolovou, která se spojuje s účinky v oblasti snížení hladu. Dokáže podpořit činnost metabolismu a odbourávání tuků.

volchem-o-spalovacich-tuku-megavis
Obrázek: Spalovač tuků vhodný zejména pro vytrvalostní sporty.

Pro koho jsou určeny a jak je správně používat?

Spalovače tuků jsou určeny nejen pro sportovce, ale také pro všechny, kteří chtějí redukovat svoji hmotnost. To ale neznamená, že se rozhodnete pro shození pár kilogramů, nakoupíte spalovače a začnete je „zobat“. Spalovače tuku má cenu používat jen v případě, že máte upravený a správně nastavený jídelníček a pravidelně se věnujete sportu. Spalovač je vlastně třešničkou na dortu, která vám po vaší námaze ulehčí kilogramy shodit.

Abyste využili potenciál spalovačů tuku na maximum, doporučuje se je používat 30–60 minut před tréninkem. Budete se pak cítit energičtěji, podáte lepší výkon a spálíte více kalorií. Pamatujte na to, že účinnost látek může být 6–8 hodin, proto se nedoporučuje stimulační látky používat v pozdních odpoledních hodinách. Nemuseli byste se vyspat. Dávkování dodržujte podle pokynů výrobce. Spalovače byste neměli brát na prázdný žaludek.

volchem-spalovace-tuku
Obrázek: Spalovač tuků užívají nejen sportovci, ale také ti, kteří chtějí zhubnout.

Existují nějaká rizika?

Při užívání spalovačů tuků se doporučuje dodržovat dávkování dle výrobce. Zvýšení dávky neznamená, že zvýšíte efekt spalovače. Produkt neužívejte na lačný žaludek, protože by mohlo dojít k jeho podráždění.

Než se pustíte do užívání spalovačů tuků, měli byste vysadit ty, které aktuálně používáte. Jsou jimi káva, černý čaj, Coca-cola i zelený čaj. Pokud se spalovači začínáte, je vhodné začít nejnižší doporučenou dávkou, kterou zhruba po 14 dnech navýšíte na maximální doporučenou dávku.

Nadměrná konzumace přírodních spalovačů tuku, které obsahují kofein, může vést k problémům se spánkem nebo ovlivnit kardiovaskulární funkce. Rozhodně byste se měli vyhnout produktům, které obsahují chvojník nebo bujarník johimbe, které negativně působí na lidské zdraví.

Pokud budete užívat větší množství kofeinu v krátkém období, může dojít k pocitům úzkosti, nervozitě nebo vyčerpání. V případě, že spalovače obsahují i cukr, můžete přibírat na váze.

Jaký je rozdíl mezi nočním a normálním spalovačem?

Na trhu jsou k dostání i spalovače tuků na noc, které neobsahují povzbuzující látky, a tak je můžete používat i těsně před spaním. Normální spalovače tělo nakopnou, a proto se jejich používání nedoporučuje ani v pozdějším odpoledni.

Pokud chcete dosáhnout vysněné postavy, nezapomeňte si upravit jídelníček, začít sportovat a dopomoct si spalovačem tuků.