Bolest kloubů: příčiny a prevence

Věděli jste, že bolestmi kloubů trpí statisíce Čechů a řídnutí kostí se dokonce týká až jednoho milionu Čechů? Trápí bolesti kloubů i vás? Zjistěte, jaké jsou nejčastější příčiny tohoto nepříjemného problému a jak jej řešit.

Bolest kloubů může postihovat hned několik oblastí těla, nejčastěji se jedná o kolenní klouby, ale také kotníky, kyčle, ramena, prsty nebo zápěstí. Mezi časté doprovodné stavy kromě samotné bolesti patří necitlivost, brnění, ztuhlost a snížený rozsah pohybu.

Příčiny bolesti kloubů

Mezi nejčastější příčiny bolesti kloubů patří přetížení nebo infekce. Lidi s probíhající infekcí kromě bolesti kloubů trápí i bolest svalů a únava.

V případě, že klouby bolí dlouhodobě, může být na vině i vážnější nemoc, například zánětlivý proces v těle, artróza nebo degenerativní choroba. Artróza je velmi časté kloubní onemocnění, které se v populaci nad 75 let vyskytuje u více než 80 % lidí. Další příčinou bolestí kloubů může být také obezita nebo nedostatek vitamínu C.

Jak vzniká bolest kloubů

Kloub je pohyblivým spojením kostí, jež se uvnitř vazivového pouzdra dotýkají plochami, které jsou pokryté chrupavkou. V průběhu let se však tato spojení opotřebovávají, což může způsobovat bolesti.

Jednou z dalších příčin bolesti kloubů může být i úbytek velmi důležité látky v lidském těle – kolagenu, jehož množství s přibývajícím věkem klesá. Určité množství kolagenu je možné přijímat ze stravy. Bohaté na kolagen je například tučné maso nebo oblíbení gumoví medvídci. Konzumace těchto potravin však zdraví neprospívá, proto je vhodnější chybějící kolagen doplnit prostřednictvím doplňků stravy.

Koho bolest kloubů nejčastěji postihuje?

Kloubní výživu nejčastěji vyhledávají senioři. Je však třeba říci, že se tento problém netýká jen starších lidí, i když je samozřejmě tato skupina nejvíce ohrožená. Bolesti kloubů postihují zejména lidi nad 50 let a s věkem počet lidí, kteří se s tímto problémem potýkají, narůstá.

Bolesti kloubů se však nevyhýbají ani mladým lidem - na vině může být genetika, nadváha, nevhodný životní styl nebo sport.

volchem-bolest-kloubu-prevence
Nevhodný životní styl a nadváha jsou častou příčinou bolesti kloubů u mladých lidí.

Prevence bolesti kloubů

Je možné bolestem kloubů předejít? Podle lékařů je vhodnou prevencí pravidelný pohyb, který ale tělo nepřetěžuje. Jednat se může například o kratší procházky.

Kloubům a celému tělu prospěje také zdravý a pestrý jídelníček a doplňky stravy, které obsahují látky, jako je glukosamin sulfát nebo kyselina hyaluronová. Tyto látky pomáhají posílit kloubní chrupavky a zvyšují jejich pružnost. Naopak byste se měli vyhnout kouření a nadměrnému pití alkoholu.

Jak bolest kloubů řešit?

Vzhledem k tomu, že bolest kloubů může mít celou řadu příčin, by se léčba měla vždy navrhnout individuálně. Pokud vás bolesti kloubů trápí dlouhodobě, neváhejte navštívit lékaře, který určí diagnózu.

Obecně se při bolestech kloubů doporučuje dostatečný příjem vitamínů a užívání přírodní kloubní výživy, která tělu dodá potřebné látky. V případě, že bolesti kloubů souvisejí s nadváhou, může pomoci také úprava jídelníčku a pohyb, doporučuje se zejména plavání, jež klouby zpevňuje. Pomoci může i takzvaná hydroterapie – léčba založená na tryskajícím proudu vody.

TIP: Norincol přírodní mořský kolagen na klouby

Od bolesti kloubů vám může ulevit Norincol mořský kolagen, který obsahuje rybí kolagen, jež pochází ze 100% volného rybolovu a má velmi podobné složení aminokyselin jako lidský kolagen. Kolagen je hlavním strukturálním proteinem tkání, tedy kloubů, kostí, šlach, chrupavek a kůže a podporuje zdraví kostí, svalů i kloubů. Norincol kromě přírodního kolagenu na klouby obsahuje i vitamín C, který je taktéž pro zdraví kloubů důležitý.

volchem-bolest-kloubu-prevence-2
Zranění při sportu může vést k zánětu kloubů.

Co pomáhá na zánět kloubů?

Jak už jsme zmínili, jednou z příčin bolesti kloubů může být zánět. Zánět kloubů bývá kromě bolesti doprovázený přecitlivělostí, zvýšenou teplotou v oblasti kloubu a otoky. Může vzniknout z řady příčin, často se jedná o úraz nebo zánětlivou artritidu.

V případě těchto příznaků je namístě návštěva lékaře, který vám předepíše léky na zánět. Pokud léky nezabírají, může se zánět léčit injekcí s kortikosteroidy. Léčba zánětu kloubů často zahrnuje rehabilitace a další druhy terapií. Ulevit od bolesti mohou i masti na zánět kloubů.